Prethodna godina je bila rekordna godina po broju prodatih karata širom svijeta. Filmovi poput Star Wars: Rogue One, Captain America, Zootopia su zaista ostvarili očekivano u smislu ljudi koji su ih gledali u bioskopima. Sa druge strane filmovima nezavisne produkcije gotovo da nikad nije bilo teže da se probiju u moru blokbastera koje nas je preplavilo poslednjih godina. Recimo da za svakog Captain Americu imamo minimum bar deset filmova manje ili srednje veličine koji su prošli nezapaženo zbog propusta u distribuciji, zbog TV-a, Netflix-a i ostalih novih servisa koji su uzurpirali čitavu industriju. Par fantastičnih filmova poput La La Land, Manchester by the sea, Moonlight je uspjelo da se nametne zahvaljujući Oscar buzz-u.

Šta god da se dešava, postoji čitav niz filmova koji nisu zadobili punu pažnju distributera niti marketing stručnjaka, ali itekako zaslužuju da se nađu na listi najboljih filmova za prethodnu godinu. Pa evo samo par nekih koji su meni ostali u pamćenju.

PATERSON

Paterson; Courtesy of Amazon/Bleecker Street

Sporiji filmovi, oskudan dijalog i velike pauze su ono što gledaocima obično prolazi kroz glavu kad su u pitanju Jim Jarmusch-ovi filmovi. Ali njegov poslednji film odiše posebnom vrstom melanholije. Paterson, čiji lik tumači talentovani Adam Driver je vozač gradskog autobusa i pjesnik koji živi u istoimenom gradu Patersonu u New Jersey-u. Film kao da slavi svakodnevnicu, slučajnosti, i sve one sitne male detalje koji nam se svaki dan dešavaju. Na prvi pogled Patersonov život djeluje monotono i kao da se ne događa mnogo,  ujutru ide na posao, na pauzi piše poeziju, uveče šeta psa i pije piće u stalnom baru i tako svaki dan. U svakodnevnom životu ne postoji mnogo velikih momenata i velikih reakcija, i usvojivši mirniji ton, ovaj film ukazuje na lijepo u svakodnevnom. Iako na papiru radnja filma djeluje dosadno, ovo je jedan od onih filmova koji mora da se osjeti i koji definitivno nije za svakog. Kroz cijeli film je genijalno uklopljena poezija Williams Carlos Williams-a kao i originalna poezija Ron Padgett-a koju je uradio specijalno za ovaj film. Uobičajeni životi se mogu učiniti dosadnim, ali kompleksnost ljudskih doživljaja, koliko god se činila uobičajenom, nije.

HUNT FOR THE WILDERPEOPLE

Courtesy of The Orchard

Neki filmovi vam zalijepe osmijeh za lice kojeg ne možete da se otarasite. Hunt for the Wilderpeople je definitivno jedan od tih filmova. Ovo je film režisera Taika Waititi-a poznatog po indie filmovima poput „Boy“ i „What we do in the Shadows“, a koji trenutno snima Marvelov Thor: Ragnarok. Film prati avanture buntovnog dječaka Ricky-a i njegovog namrgođenog staratelja Hec-a, koji spletom okolnosti završavaju u divljini Novog Zelanda u bjekstvu od nacionalne potrage za njima. Ono što je glavni adut ovog filma je nesvakidašnji stil, humor, fantastičan kasting i fenomenalna priroda Novog Zelanda. Julian Dennison koji tumači ulogu Ricky-a je izvanredan i gotovo da vuče cijeli film.

CAPTAIN FANTASTIC

Courtesy of Bleecker Street

Ben Cash (Viggo Mortensen), je anti-kapitalista koji sa svoje šestoro djece živi u divljinama savezne države Vašington. On i njegova supruga su djecu vaspitali u šumi gdje su ih podučavali različitim tehnikama preživljavanja, ali i politici, filozofiji i ostalim društvenim naukama. Kad neobičnu porodicu zadesi tragedija, Ben će biti primoran da sa svojom djecom napusti divljinu u kojoj su živjeli i vrati se u urbani svijet. Ovo je film koji će vas natjerati da preispitate sisteme u kojima živimo i koji slavi porodicu kao zaista jedinu društvenu cjelinu koja će se uvijek izdizati iznad nametnutih društvenih kontradiktornosti.

AMERICAN HONEY

Courtesy of A24

Jedna od glavnih odlika mladosti je pokret. Gdje idemo, zašto idemo, šta ćemo da radimo kad tamo stignemo i sl. Postoji ta određena vrsta energije otiskivanja u nepoznato karakteristična za mladost koja je gotovo neuhvatljiva za film. American Honey, rediteljke Andree Arnold, je jedan od onih rijetkih filmova koji uspijeva da uhvati neuhvatljivo. Radnja prati Star (Sasha Lane) tinejdžerku iz problematične porodice koja bježi sa grupom putujućih prodavaca magazina. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na festivalu u Kanu 2016. Shia LaBoeuf-u koji tumači lik Jake-a u filmu je ovo definitivno najbolja uloga do sad. Ovo je film koji istražuje nemarnu, neustrašivu, radosnu, od-danas-do-sjutra kulturu mladih u Americi.