Društvene mreže su jedna od industrija koje se najbrže mijenjaju. Konstantno usavršavanje ili makar saradnja s pravim ljudima iz ove oblasti bi trebalo da bude pri vrhu agende bilo kog uspješnog biznisa ili organizacije. Salesforce tvrdi da se čak 1/3 vremena koje se provede online potroši upravo na društvenim mrežama. S obzirom da je opšte poznato da svaki drugi Crnogorac ili Crnogorka posjeduje Facebook profil, jasno je da postoji ogroman potencijal za transformaciju vašeg brenda putem društvenih medija.

Ipak, postoji veliki broj biznisa koji prosto nikako da se pohvataju sa godinom u kojoj žive i značajem digitalnog marketinga. Kako smo još uvijek u prvom kvartalu ove godine, i dalje nije kasno da promijenimo stavove i zacrtamo nove ciljeve za ovu godinu. Pa sam za sve vas koji ste još uvijek u „mraku“ po pitanju marketinga na društvenim mrežama ili nešto kao tupkate u mjestu, pripremio par nasumice poređanih savjeta koji će vam nadam se pomoći da se lansirate u orbitu društvenih medija na pravi način.

Znajte šta hoćete

Ne možete biti na Facebook-u da bi ste rekli da ste na Facebook-u. Morate da znate šta radite tamo. Zašto ste tamo? Pođite od vašeg biznis cilja. Prisustvo brendova na društvenim mrežama se i opravdava prethodno postavljenim ciljevima poslovanja. Dakle niste tu da ubijate vrijeme, već da ostvarite konkretne i mjerljive zamisli.

Izradite strategiju nastupa na društvenim mrežama

Ne, to što imate Facebook stranicu i profil na Twitter-u ne znaci da imate i strategiju. Pitanje na koje bih vas ja natjerao da odgovorite je „Šta treba da vidite za 2-3 godine da biste znali da je vaš biznis uspješan?“

Jednom kad smislite odgovor na ovo pitanje, možete da počnete da gledate i birate mnogobrojne alate i taktike iz domena društvenih mreža i počnete da radite na strategiji vašeg nastupa na mrežama.

Definišite ličnost vašeg brenda

Ako je Apple trideset-dvogodišnji vegan hipster koji dobro zarađuje, Volvo porodični čovjek kojem je bezbjednost na prvom mjestu, šta ste to onda vi, mali coffee shop u City Kvart-u? Da li ste bankar u besprekornom odijelu koji svako jutro tu kupuje kafu za ponijeti ili student arhitekture koji se ne može sjetiti kad je poslednji put spojio 5 sati sna? Dakle razmislite i definišite vaš „glas“, i privlačićete sebi slične.

Napravite kompromis između kvantiteta i kvaliteta

Obično kažu: „Kvalitet prije kvantiteta“. Postoje razlozi zašto je ovo dobro učvršćen kliše. Jedan od njih je zato što je to često istina. Više nije uvijek bolje. Obično se pretpostavlja da ako hoćete da radite kvalitetne stvari, morate da ih pravite manje, ali ispostavlja se da to nije tačno. Čuveni psiholog Sajmonton koji je karijeru posvetio izučavanju kreativne produktivnosti je došao do zaključka da su šanse da se izbaci uspješna i originalna ideja pozitivna funkcija ukupnog broja  ideja koje ste iznjedrili.

On navodi primjere Šekspira koji je ukupno napisao 37 pozorišnih komada i 154 soneta, od čega su danas najpoznatije i najizvođenije svega nekoliko njegovih djela koja se smatraju klasicima. Pikasov opus obuhvata preko 1800 slika, 1200 skulptura, 2800 keramičkih predmeta i 12000 crteža, dok je slavu pobrao zahvaljujući samo djeliću toga. Da bi ste stvorili nešto zaista veliko morate da konstantno stvarate. Naravno, ovo ne znači da treba da spamujete svoje pratioce. Ali svakako da treba da budete hrabri i da eksperimentišete i vremenom ćete se pronaći i izbaciti nešto stvarno originalno.

Ne budite dosadni

Ovo je toliko ključno i bitno, da prosto mora da bude zasebna tačka. Ako u digitalnom svijetu postoje smrtni grijesi, onda je ovo definitivno najgori od njih. Poštujte tuđe vrijeme i pažnju, koja je danas najvažniji resurs.

Ne morate biti svugdje

Ne morate biti i na Facebook-u, Instagram-u, Twitter-u, LinkedIn-u, Pinterest-u, Snapchat-u, Tumblr-u, YouTube-u, Medium-u, Reddit-u, Foursquare-u, Bebo-u, Musical.ly-u, Goodreads-u istovremeno. Ovo je usko povezano sa izradom vaše strategije, dakle koji su to ciljevi, koje je vaše tržište, ko je vaša publika?

NVO koji se bavi suzbijanjem korupcije teško da ima šta da radi na Pinterest-u, isto kao ni Domaće torte i kolači na Twitter-u i LinkedIn-u. Izaberite dva kanala, napravite svoj mix komunikacije i skoncetrišite se maksimalno na njih.

 Otkrijte neku tajnu

Niko ne voli škrte brendove. I svi pratioci koji su kliknuli like ili follow očekuju vrijednost za uzvrat. Ako ste mali restoran zdrave hrane ne budite sebični i podijelite tajni recept jednog od vaših najpopularnijih jela. Možda će se neko stvarno iscimati da pokuša da napravi to jelo kod kuće, ali teško da će ovo narušiti prodaju tog jela, dok će ovaj gest oduševiti vaše pratioce.

 Postavljajte raznovrstan sadržaj

Ne smarajte pratioce sa isključivo promo sadržajem.

Prije neki dan sam vidio Instagram profil jednog poznatog svjetskog pića koji je namijenjen za crnogorsko tržište. Bio sam u šoku da se na svih tridesetak slika koje su se nalazile na profilu nalazila boca poznatog pića. Ok, znamo o čemu se radi, znamo koje je piće, pokažite nam još nešto što je vezano za vaš brend. Neko ko voli to piće voli i izlaske, voli i zabavu. Dajte slike s promo žurki, dajte slike sa mjesta gdje se služi to piće. Informišite ljude o cool dešavanjima u gradu, o žurkama i mjestima gdje će biti služeno vaše piće. Ohrabrite ljude da vas taguju na slikama gdje konzumiraju to piće, repost-ujte. Podijelite recept za koktel u koji ide vaše piće i sl.

Čim vas neko prati logično je da je zainteresovan za to što nudite. Ali tu se njihova interesovanja ne završavaju. Dijelite sadržaj koji je relevantan za vašu industriju.

Pišite o zajedničkim interesovanjima koja dijelite sa svojom publikom. Ako ste teretana, ne postavljajte samo slike objekta i osoblja, već i motivacione slike, citate, dajte savjete, edukujte, informišite, zabavite. Postavljajte recepte zdravih jela i ostale nutritivne informacije. Predstavite nam neke članove vašeg fitnes kluba, nečiju nadahnjujuću transformaciju, i sl.

Posmatrajte konkurenciju

Pratite šta rade drugi iz vaše industrije, koje su to ustaljene, a koje orginalne i inovativne prakse. Nerijetko čujem klijente kako kažu „A ne, samo napravite to da imamo, ionako niko drugi sličan nama to ne koristi nesto posebno.“ Tim prije treba da ugrabite i postavite sebe za lokalnog lidera vaše industrije na toj mreži, a konkurenciju ostavite svjetlosnim godinama iza sebe.

Pratite analitiku i mjerite rezultate

U skladu sa ciljevima koje ste sebi zacrtali, pratite i rezultate. Ako vam je cilj bio širenje svijesti o vašem brendu i određen broj lajkova, vidite jeste li na dobrom putu da to ostvarite i ako niste, preusmjerite se na vrijeme.

Postoji veliki broj alata koji vam mogu pomoći u ovome. Pored  native alata za praćenje analitike koji „dođu“ uz određenu mrežu, tu su i dobro poznati Hootsuite, Buffer, Google Analytics i dr. Nego o njima ćemo nekim narednim post-om.

Forsirajte video sadržaj

Pazite ovo: Video klipovi čine samo 0.9% svih objava na Facebook-u. Ovih istih 0.9% video objava je odgovorno za 7.15% sveukupnog reach-a na mreži. I ovaj broj svakodnevno raste. Video dominira društvenim mrežama, a Facebook se trenutno nameće kao glavni konkurent Youtube-u. I ne trebate da budete profesionalni videografer ili da iznajmljujete skupu opremu kako biste kapitalizovali pomenuto. Smartphone, dobro svjetlo i harizma su za početak dovoljni. Ako ste restoran snimite kako pravite popularno jelo čiji ste tajni recept odlučili da podijelite sa vjernim pratiocima, ili pođite korak dalje i započnite pravi mali cooking show na vašem kanalu.

Pokažite meso

Predstavite svoj tim, pokažite nam ko stoji iza tog logo-a, iza tog proizvoda. Ako volontirate i imate kul CSR aktivnosti, pokažite, budite primjer. Dajte priliku pratiocima vašeg brenda da „virnu“ u vašu organizaciju i zajednicu. Podijelite atmosferu sa prazničnih proslava, kako ste obilježili kolegin rođendan u kancelariji, pokažite nam da iza tog profila stoje živi ljudi.

LIVE i Story opcije su ovdje da ostanu

I Facebook i Instagram su sada uveli LIVE opciju, gdje uživo možete emitovati video sadržaj svojim pratiocima. Predviđa se da će u 2017. broj brendova koji koriste ovu opciju eksponencijalno rasti, stoga budite prvi. Glavni razlog zašto bi trebalo da isprobate LIVE je povećani reach. Naime, LIVE video dobija boost od strane Facebook-ovog algoritma koji vas sve više „gura“ na početne strane mnogih korisnika.

Ista stvar je i sa live i story opcijama na Instagram-u, često ažurirani story će vas držati u samom vrhu home-a pratilaca. Podijelite atmosferu u vašem objektu, emitujte dio promo žurke, razgovarajte s klijentima, organizujte intervjue koji bi mogli interesovati vaše pratioce, Q&A sesije, pokažite nam se iza kulisa. Budite kreativni!

Zabavljajte se

Na društvenim mrežama morate da budete društveni. To je cijela poenta. Ako hoćete da maksimizirate svoj reach, potrudite se da budete što ličniji – pišite o svojim iskustvima i o onome što znate. Ohrabrujte ljude da se uključe u razgovor, da podijele svoja iskustva. Ako se vi zabavljate, postoji velika šansa da će se to prenijeti i na publiku.

Investirajte

Za lukrativan nastup na društvenim mrežama je potrebno uložiti i vrijeme i ostale resurse. Ne možete uvaliti ovaj posao pripravniku pod pretpostavkom: „a mlad je, sigurno se razumije to“.

Odredite osobu u organizaciji, možda isti pripravnik, i uložite u njihovu obuku. Zaposlite nekog, oursource-ujte, ili unajmite nekog da vam uradi strategiju i da vas savjetuje. Ne budite cinični. Postoji razlog zašto se ljudi posvećuju ovom polju digitalnog marketinga i zašto se prave čitave karijere od toga. Ovo je čitava jedna dimenzija puna mogućnosti, i ako već niste sigurni kako da je maksimalno iskoristite, nađite nekog da vam pomogne.